Thursday، ۱۰ Esfand ۱۴۰۲
در این مقاله وولن که از وبسایت BRITISH VOGUE برگرفته شده، به ۱۵ نکته مهم در مورد مد پایدار پرداختهایم. با ما همراه باشید.
همانطور که با گذشت زمان ما به اثرات لباسهایمان روی محیطزیست آگاهتر میشویم، عبارت مد پایدار نیز روز به روز بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. با توجه به بحران اقلیمی حال حاضر نباید این موضوع که صنعت مد، باعث انتشار مقادیر نگران کنندهی چهار الی ده درصد از کل گازهای گلخانهای سالانه است، نادیده گرفت.
اگر بخواهیم کوتاه پاسخ دهیم، مد پایدار به صورت کلی به لباس هایی اشاره دارد که به نحوی ساخته و استفاده میشوند که به مدت طولانی حفظ شوند و از محیط زیست و افراد تولیدکنندهی لباس و به طور کلی مردم محافظت کنند. به همین دلیل کاهش انتشار دیاکسیدکربن، مقابله با تولید بیش از حد لباس، کاهش آلودگی و پسماند، حمایت از تنوع زیستی، و اطمینان از اینکه کارگران لباس با دستمزد منصفانه و در شرایط کاری ایمن فعالیت میکنند، همه برای رسیدن به مفهوم مد پایدار مهم است.
با توجه به تعدد عواملی که برای مد پایدار مورد بحث است، تعداد کمی از برندها میپذیرند که با این مسائل پیچیده دستوپنجه نرم کنند؛ حتی آن دسته از برندهایی که به مد پایدار روی میآورند، به این که همیشه امکان بهبود و ارتقا بیشتر در این زمینه وجود دارد، اعتراف میکنند. این به این معناست که تنها خرید محصولاتی با برچسب پایدار کافی نیست و ما باید به طور اساسی عادات خرید و روش مصرف لباسهایمان را بازنگری کنیم. پس اگر میخواهید مطمئن شوید که کمد لباستان تا حد ممکن با مد پایدار همگام است، به خواندن این مقاله ادامه دهید.
شاید در یک نگاه این عبارت کلیشه به نظر برسد اما وقتی سالانه حدود 100 میلیارد پوشاک در سراسر جهان تولید میشود، نحوه خرید اهمیت بسزایی پیدا میکند. هریت واکینگ (Harriet Vocking)، استراتژییست ارشد شرکت مشاوره در زمینه پایداری اکو ایج (Eco-Age) توصیه میکند که قبل از انجام هر خرید، سه سوال حیاتی را از خود بپرسید:
چه چیزی میخواهید بخرید و چرا؟ دقیقا به چه چیزی احتیاج دارید؟ و آیا حداقل آن را 30 بار میپوشید؟
بهتر خرید کردن همچنین میتواند به معنای حمایت از طراحانی باشد که از مد پایدار حمایت میکنند باشد؛ از جمله این طراحان به آهلوالیا (Ahluwalia)، کانر آیوس (Connor Ives) و کولینا استرادا (Collina Strada) میتوان اشاره کرد که همگی از پارچه های بازیافتی در طراحی های خود استفاده میکنند. محدود کردن جستوجوی خود برای موارد خاص هم میتواند کمک کند مانند خرید لباسهای ورزشی از برندهایی مانند Girlfriend Collective و Indigo Luna، خرید لباس شنا از برند های Stay Wild و Fisch یا خرید شلوار جین از برندهایی مثل Outland Denim و Re/Done.
جالب است بدانید که ما سازندگان برند ایرانی وولن نیز با استفاده از پارچههای سازگار با محیط زیست و باکیفیت، دوخت تمیز و نیز استفاده نکردن از پلاستیک در مراحل تولید و ارسال نیز سعی در پایدار نمودن این برند و حفظ کره زمین داریم. از طرفی، بخشی از تولیدات ما شامل کیفهای خرید روزانه و تشویق مردم و فرهنگسازی به شیوههای مختلف برای استفاده از آن به جای پلاستیک خواهد بود. هرگونه پیشنهاد و انتقاد سازنده شما در این راستا برای ما راهگشا خواهد بود. کافی است به ما ایمیل بزنید یا از طریق شبکههای اجتماعی وولن با ما در ارتباط باشید.
با به بوجود آمدن سایتهایی مانند The RealReal، Vestiaire Collective و Depop اکنون لباسهای قدیمی و دست دوم به راحتی در دسترس میباشد، پس خرید لباس های قدیمی و دست دوم گزینه خوبی برای همگام شدن با مد پایدار میباشد. با این اقدام، نه تنها عمر لباسها را افزایش خواهید داد بلکه تاثیرات مخربی که کمدتان بر روی محیط زیست میگذارد نیز کاهش پیدا میکند؛ همچنین ممکن است لباس های منحصر به فردی با قیمت بسیار مناسب پیدا کنید. از جمله افراد معروفی که میتوانید از آنها الهام بگیرید میتوانیم به Rihanna یا Bella Hadid اشاره کنیم که هر دو علاقمند به لباسهای قدیمی و دست دوم نیز هستند.
به جای هزینه کردن و خرید یک لباس جدید میتوانید لباس مد نظرتان را اجاره کنید. برای مثال، هنگام عروسیها میتوان به جای خرید لباس آن را اجاره کرد. امروزه اجاره کردن لباس بسیار راحتتر و در دسترستر از گذشته شده است. با توجه به مقالهای که به تازگی منتشر شده، هر تابستان، تنها در انگلستان عدد شوکهکننده ی 50 میلیون لباس پوشیده و خریداری میشود. عادت بدی که باید آن را به سرعت از سر انداخت؛ چرا که هر ثانیه معادل یک کامیون زباله از مواد نساجی سوخته و دفن میشود!
همانطور که مصرفکنندگان از ردپای خود بر محیط زیست آگاهتر میشوند، تبلیغات دروغین و گمراهکننده برندها برای اینکه محصولشان را سازگار و دوستدار محیطزیست نشان دهند، افزایش پیدا میکند. به عنوان یک خریدار و مصرفکننده میبایست با دقت بیشتری کلماتی مانند دوستدار محیط زیست، پایدار و... روی محصولات را نگاه کنید و ببینید آیا صاحبان برندها سیاستهای دقیقی برای تایید ادعاهای خود در خصوص این کلمات را دارند یا خیر.
برای داشتن خرید پایدارتر، شناختن مواد تشکیلدهندهی لباسها نقش بسیار مهمی دارد. یک قانون خوبی که میتوانید از آن کمک بگیرید این است که از مواد مصنوعی مانند پلیاستر(که 55 درصد لباسها در سراسر جهان را تشکیل میدهد) اجتناب کنید؛ زیرا این مواد از سوختهای فسیلی تشکیل میشوند که سال ها طول میکشد تجزیه شوند.
از طرفی باید توجه داشت که تمامی مواد طبیعی به طور یکسانی ساخته نمیشوند: به عنوان مثال، پنبه ارگانیک نسبت به پنبه معمولی آب بسیار کمتری استفاده میکند. همچنین برای پرورش این نوع پنبه از حشرهکشهای آسیبزا برای محیطزیست استفاده نمیشود.
برای اطمینان از اینکه مواد مورد استفاده در تولید لباسهایتان تاثیر مخرب کمتری بر روی محیطزیست دارد، به دنبال گواهینامه هایی مانند Global Organic Textile Standard (برای پنبه و پشم)، Leather Working Group (برای چرم) و Forest Stewardship Council (برای ویسکوز) باشید. از آنجایی که مواد بازیافتی تاثیر منفی کمتری بر روی محیطزیست نسبت به مواد خام دارند، بهتر است این موضوع را در نظر گرفت که آیا این مواد نساجی را میتوان پس از استفاده دوباره بازیافت کرد یا خیر.
در حالی که موادی که از حیوانات به دست میآیند مثل چرم و پشم مشکلات محیطزیستی و اخلاقی به همراه دارند، جایگزین های گیاهی که از مواد مصنوعی مانند PVC ساخته میشوند نیز ممکن است برای محیطزیست آسیبزا باشند. حتی جایگزینهای مبتنی بر گیاهان نیز معمولا شامل مقداری مواد مصنوعی میباشند، اگرچه احتمالا این مسئله در طول زمان بهبود خواهد یافت.
برندهایی با تمرکز بر حفاظت از محیطزیست، همچون Mara Hoffman و Sheep Inc، شروع به در نظر گرفتن این موضوع کردهاند که به جای کاهش تاثیرات منفی صنعت مد بر محیطزیست، چگونه میتوانند با اتخاذ رویکردهای مثبت، مد را به یک نیروی موثر برای حفظ محیطزیست تبدیل کنند. کشاورزی تجدیدپذیر، که به روشهایی همچون عدم خاکبرداری و کشت گیاهان پوششی گفته میشود، یک مفهوم در حوزه مد است که هدف اصلی آن بازگرداندن سلامت خاک و افزایش تنوع زیستی است.
وولن نیز از جمله برندهای ایرانی است که از مراحل ابتدایی تولید گرفته تا مرحله پکیجینگ و ارسال، به تکتک جزییات محیطزیستی اهمیت داده و سعی در پیروی از مد پایدار و تاثیر مثبت بر روی محیطزیست و حفظ کرهزمین دارد.
مواد شیمیایی پنهان که برای شستشو و تمیز کردن لباسها استفاده میشوند، با آلوده کردن آبراههای محلی و همچنین ایجاد خطرات سلامتی برای کارکنان حوزه پوشاک، موجب نگرانی دغدغهمندان محیط زیست شده است.
حواستان باشد که از الزامات استفاده از مواد شیمیایی حین فرآیند تولید، داشتن گواهیهای Made in Green توسط OEKO-TEX و Bluesign است.
با توجه به اینکه برای تولید مواد اولیه و پارچه لباسها سالانه حجم عجیب و غریب 93 میلیارد متر مکعب آب (معادل 37 میلیون استخر المپیک!) مصرف میشود، همه ما باید در مورد اینکه چقدر تولید لباسهایی که میپوشیم آب مصرف میکند، کاملا آگاه باشیم.
همانطور که پیشتر اشاره شد، پنبه ارگانیک به میزان قابل توجهی آب کمتری نسبت به پنبه معمولی مصرف میکند؛ این در حالی است که استفاده از رنگهایی که آب کمتری نیاز دارند نیز مصرف آب تولید لباس را کاهش میدهد.
اگر میخواهید لباسهایتان به محیطزیست کمتر آسیب بزنند، افزایش طول عمر لباسهایتان را جدی بگیرید. اطمینان حاصل کنید لباسهایتان تنها پس از یک یا دو بار استفاده راهی سطل زباله نمیشوند! همچنین با دوری از شستشوی زیاد لباسها، میتوانید طول عمر آنها را افزایش دهید. با این کار انتشار گاز co2 و مصرف آب نیز کاهش خواهد یافت. از طرفی میتوانید بهجای دورانداختن لباسهایتان که نیاز به تعمیر دارند، آنها را به خیاط بسپارید و تعمیر کنید.
دوری از مواد مصنوعی آن هم به طور کامل، دشوار است؛ چرا که نایلون و الاستین همچنان در لباسهای ورزشی و لباسهای زیر برای بدست آوردن انعطاف کافی لازم هستند. شستشوی این لباسها میتواند هزاران میکروپلاستیک را در مسیرهای آبی و اقیانوسها رها کند که خود باعث آسیب به موجودات دریایی مصرفکننده این ذرات ریز خواهد شد.
خوشبختانه، یک راهحل ساده وجود دارد: خرید یک فیلتر میکروپلاستیک مانند کیسه شستشوی Guppyfriend که میتوانید لباسهای خود را در آن قرار دهید یا یک توپ Cora که آن را با لباسهای خود در ماشین لباسشویی قرار میدهید.
هنگام تخلیه کمد خود به جای دور انداختن لباسهایتان به فروش مجدد آنها فکر کنید. با این کار میتوانید زندگی مجددی به لباسهایتان ببخشید. اهدای لباسها به خیریه و سازمانهایی که به دنبال لباس های کارکرده هستند نیز گزینه خوبی است. تا جای ممکن به دنبال بازیافت کردن لباسهایی که دیگر قابل تعمیر یا استفاده مجدد نیستند، باشید. در تیکتاک و یوتیوب نیز ویدیوهای زیادی برای تغییر شکل لباسها و استفاده مجدد از آنها وجود دارد؛ کافی است کمی خلاقیت خود را به کار بگیرید.
این اواخر درباره ایجاد صنعت مد چرخشی (circular fashion) صحبتهای بسیاری شده است: یک سیستم که تمامی لباسها قابل استفاده مجدد، بازیافت یا به زمین بازگردانده شدن هستند (اگر قابل تجزیه در محیط زیست باشند). با اینکه جزییات این سیستم هنوز به طور کامل تکمیل نشده است، حتی فکر کردن به ساختن چنین سیستمی هم پیشرفتی مهم برای مد پایدار میباشد.