مزایا و معایب پارچه‌های نخی

Saturday، ۲۲ Ordibehesht ۱۴۰۳

مزایا و معایب پارچه‌های نخ‌پنبه

در این پست قصد داریم شما را با ۹ مزیت‌ پوشیدن لباس نخی و۸ تا از معایب آن آشنا کنیم؛ با وولن همراه باشید.

پوشیدن لباس‌های با پارچه‌ نخی نسبت به پارچه‌های دیگر مزیت‌های بیشتری برای ما دارد. امروزه در ساخت موارد بسیاری، از روتختی گرفته تا سوخت‌های زیستی (Bio Fuels)، پول و حتی غذای حیوانات از نخ استفاده می‌شود. جالب است بدانید که بیش از ۶۰۰۰ سال است که انسان‌ها نخ را کشف کرده و از آن استفاده می‌کنند.

همه ما می‌دانیم نخ ماده‌ای کاربردی است که از ویژگی‌های آن می‌توان به انعطاف‌پذیری و راحت بودن، ماندگاری بالا و در عین حال سبکی آن اشاره کرد. نخ در‌واقع یک فیبر طبیعی قابل دسترس است که می‌تواند در مقادیر بالا تولید شود تا میلیون ها نفر را در سراسر جهان از آن استفاده کنند و حتی آن را بپوشند. در کنار ویژگی‌های مثبت، این فیبر طبیعی معایبی نیز دارد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.

مزایای استفاده از نخ و پارچه‌های نخی

پارچه نخی، انتخابی مناسب برای همه فصول

پارچه نخی را می‌توان بافتی مخصوص تمامی اقلیم‌ها و فصول به حساب آورد؛ چرا که ساختار فیبری آن شما را در تابستان خنک و در زمستان با داشتن لایه‌های بیشتری گرم نگه می‌دارد.

پارچه نخی، فاقد آلاینده‌های شیمیایی (از جمله میکروپلاستیک‌ها)

بر خلاف فیبرهای مصنوعی مانند نایلون، پلی‌استر یا اکریلیک، نخ هنگام شستشو میکروپلاستیک آزاد نمی‌کند؛ چرا که نخ یک فیبر طبیعی است و از مواد پتروشیمیایی برای ساخت آن استفاده نشده است.

پارچه نخی، راحت و آزاد

در پس استفاده هزاران ساله از پارچه‌های نخی حتما باید دلیلی وجود داشته‌ باشد و آن چیزی جز نرم، راحت و آزاد بودن آن نیست که به ما این امکان را می‌دهد تا از لباس زیر گرفته تا حتی ژاکت‌مان را با نخ تولید کنیم.

پارچه نخی، کاربردهای فراوان و متفاوت

نخ ماده‌ای چند منظوره است که می‌توان آن‌ را در هرچیزی از لباس های سبک تابستانه گرفته تا لباس های لایه‌دار زمستانه به کار برد. تنها با چند لایه بیشتر از نخ می‌توان ضخامت (گرماژ) و گرما‌ی پارچه را تغییر داد که همین موضوع ما را قادر به ساختن انواع پارچه‌های نخی می‌کند.

فرآیند تولید مقرون‌به‌صرفه و بدون دورریز

همان‌طور که می‌دانید، نخ از گیاه پنبه تولید می‌شود و یکی از مزایای کشت پنبه این است که هیچ بخشی از گیاه دور ریخته نمی‌شود. بدین صورت که دانه‌های پنبه می‌توانند برای تغذیه حیوانات یا تولید روغن استفاده شوند، باقی‌مانده گیاه نیز پس از برداشت محصول به خاک بازمی‌گردد و گیاخاک خواهد شد. بنابراین، هیچ بخشی از آن دور ریخته نخواهد شد و تقریبا همه بخش‌های گیاه مورد استفاده قرار می‌گیرند.

نخ پنبه، الیاف کاملا طبیعی

پنبه نوعی الیاف طبیعی با منشا گیاهی است؛ گیاه پنبه در بهار کاشته و در پاییز برداشت می‌شود و حدود پنج تا شش ماه از کاشت محصول تا برداشت آن طول می‌کشد.

الیاف محکم پارچه‌های نخی

یکی دیگر از ویژگی‌هایی که پنبه را از سایر الیاف متمایز می‌کند، انعطاف‌پذیری آن است. برخلاف الیاف سلولزی دیگر مانند چوب، هنگامی که پنبه خیس می‌شود قدرت و انعطاف آن زیاد خواهد شد و این بدان معناست که بدون نگرانی از بین رفتن لباس‌های‌تان می‌توانید آن‌ها را با خیال راحت در ماشین لباس‌شویی بشویید. این ویژگی باعث دوام و عمر بیشتر لباس‌ها نیز خواهد شد.

پارچه‌های نخی، ضد‌ حساسیت

برای افراد با پوست‌های حساس و کودکان معمولا پوشیدن انواع پارچه‌های نخی توصیه می‌شود. از آن‌جایی که این نوع پارچه‌ها ‌باعث ایجاد حساسیت نخواهند شد از آن‌ در تولید بانداژ هم استفاده می‌شود. بنابراین تا جایی که می‌توانید سعی کنید از لباس‌های با پارچه‌های نخی خصوصا لباس‌های زیر نخی به ویژه در فصل تابستان استفاده کنید.

پارچه‌های نخی، قابل تجزیه و دوست‌دار طبیعت

پنبه به عنوان یک ماده طبیعی، ۱۰۰٪ قابل تجزیه است. پارچه‌های نخی معمولاً زیر ۶ ماه تجزیه خواهند شد.

حالا که مزایای پوشیدن پارچه نخی را فهمیدیم نوبت آن رسیده که با معایب آن نیز آشنا شویم.با وولن همراه باشید.

۸تا از معایب پارچه نخی

همانطور که پارچه‌های نخی مزایای زیادی دارند، مانند هر چیز دیگری از معایبی هم برخوردار هستند؛ به ویژه برای افرادی که به ماندگاری لباس خود اهمیت می‌دهند.

لباس‌های نخی با گذر زمان رنگ خود را از دست می‌دهند

شاید متوجه شده باشید که برخی از لباس‌های نخی رنگی به مرور زمان کمرنگ می‌شوند. این به این دلیل است که الیاف پنبه رنگ را به خوبی به خود نمی‌گیرند و طی شستشو‌های مکرر رنگ خود را از دست می‌دهد. بنابراین، برای افزایش ماندگاری لباس‌های خود سعی کنید از شستشو غیرضروری لباس‌های نخی خود خودداری کنید و آن را در دمای پایین شستشو کنید.

لباس های نخی ممکن است هنگام شستشو رنگ بدهند

احتمالا برای شما هم پیش آمده باشد که وقتی بر حسب اتفاق لباس قرمز خود را با لباس سفیدی شستید، لباس سفیدتان به رنگ صورتی درآمده باشد. بنابراین، از نکات منفی بافت نخی این است که ممکن است به دلیل اینکه رنگ را به خوبی به خود نمی‌گیرد، هنگام شستن رنگ بدهد. برای جلوگیری از این اتفاق، بهتر است لباس‌های همرنگ را با هم شستشو دهید.

لباس های نخی به راحتی چروک می‌شوند

شاید کمتر کسی پیدا شود که از چروک شدن لباسش ناراضی نباشد، به خصوص اگر از اتو کردن هم بیزار باشد. متاسفانه پارچه‌های نخی به راحتی و سریع چروک می‌شوند و برای اتو کردن چروک‌هایشان نسبت به بقیه پارچه‌ها بیشتر زمان می‌برند. برای کمتر چروک شدن لباس‌های نخی توصیه می‌کنیم آن‌ها را آویزان کنید یا از اسپری‌های ضدچروک که به تازگی در بازار ترند شده‌اند، استفاده کنید.

الیاف پارچه‌های نخی در آب گرم جمع می‌شوند

همان‌طور که پیش‌تر گفتیم، برای ماندگاری بیشتر لباس‌های نخی‌تان باید از شستشوی لباس‌های خود در دمای بالا خودداری کنید؛ زیرا این کار ممکن است باعث کوچک شدن لباس‌های‌تان یا به اصطلاح آب رفتن لباس‌تان ‌شود.

بافت پنبه تجدیدپذیر (Sustainable) نیست

جالب است بدانید با اینکه پنبه یک ماده با منشا طبیعی است، اما تجدیدپذیر نیست و طبق دسته‌بندی ResearchGate با داشتن رنک E، جزو ناپایدار‌ترین گیاهان برای کشت به حساب می‌آید. با اینکه پنبه بیشتر در مناطق گرم و کم‌آب مانند مناطق کم‌بارش هند کشت می‌شود، برای کشت آن نیاز به آب فراوان هست.

استفاده از سموم کشاورزی در فرآیند تولید پنبه

در کشت سنتی پنبه، مقدار قابل توجهی از سموم کشاورزی و کود‌های شیمیایی نیز همراه محصول ناخواسته برداشت می‌شوند. در واقع پنبه یکی از پر‌مصرف‌ترین محصولات وابسته به مواد شیمیایی است. این سموم کشاورزی زمین‌های اطراف را آلوده و کشاورزان را مسموم می‌کنند. از طرفی، بسیاری از این مواد شیمیایی می‌توانند حتی پس از تولید لباس هم در الیاف لباس شما باقی بمانند.

گیاه پنبه، خوره آب

یکی از نکات منفی پنبه این است که بین ۱۰,۰۰۰ تا ۲۰,۰۰۰ لیتر آب برای تولید هر کیلوگرم نخ لازم است که این مقدار پنبه تقریباً برای ساخت تی‌شرت یا شلوار جین مورد علاقه شما به کار می‌رود. پنبه اغلب در مناطق خشک کشت می‌شود که کشت آن برای افراد محلی معضل کم آبی را به همراه خواهد داشت.

گیاه پنبه ممکن است به طور غیراخلاقی کشت شود

کشت پنبه علاوه بر درآمد‌زایی، می‌تواند باعث مشکلات اساسی نیز شود. در هند تقریباً نیم میلیون کودک در صنعت کشت پنبه به کار گمارده شده اند؛ کودکانی که متاسفانه هرگز دوران کودکی نرمال یا تحصیل عادی در مدرسه را تجربه نخواهند کرد. همچنین در چین نیز اردوگاه‌های کار اجباری برای کشت و تولید نخ وجود دارد. بنابراین در انتخاب برند لباس خود دقت کنید تا هنگام خرید لباس نخی ناخواسته از چنین تولیدی‌هایی حمایت نکنید.

فراموش نکنید که این مطلب وولن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و ما را در صفحات اجتماعی دنبال کنید.